• 6344 Hajós, Kút tér 1.
  • +36 70 324 8800
hu

Jelentős történelmi múltra tekint vissza Kalocsa, hiszen a honfoglalás óta város, István óta a magyarság egyik kiemelkedő kulturális központja. Legnevezetesebb épületei közé tartozik a kalocsai főszékesegyház, az érseki palota és a csillagászati obszervatórium. A főszékesegyház kápolnájának északi felében található az Érseki Kincstár, amelyet 1988-ban nyitottak meg az egyházmegyében összegyűlt egyházi kincsekből álló gyűjtemény bemutatására. A Főszékesegyházi Könyvtár mintegy 130.000 kötettel büszkélkedhet. Kalocsa a paprika fővárosa. Ha azt mondják, hogy pörkölt, gulyás, paprikás, a világon mindenki tudja, rólunk, magyarokról van szó. Ha az is elhangzik, hogy paprika, mindenkinek egyetlen település jut eszébe: Kalocsa. A város évente rendez nagyszabású Paprika fesztivált és külön Paprika Múzeummal is rendelkezik.

Kalocsa múltjában és jelenében meghatározó szerepet játszik a porcelán és a népművészet. A Kalocsai Porcelán Manufaktúra 1971-es alapítása óta arra törekszik, hogy magas színvonalon ötvözze Kalocsa és környéke több száz éves, világhírű népművészetének legnemesebb hagyományait a porcelánfestés művészetével.

A Kalocsai Porcelán Manufaktúrában a látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás teljes folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. A kalocsai Viski Károly Múzeumban találhatóak a világhírű kalocsai mintával díszített ruhadarabok, bútorok, porcelánok, a környék régészeti leletei, illetve a jezsuiták egyedülálló ásvány- és érmegyűjteményei. A város további látványosságai közé tartozik a Népművészeti Ház, amely egy jellegzetes Kalocsa környéki parasztház, kalocsai népművészeti motívumokkal feldíszítve és eredeti berendezéssel. Kalocsa központjában található a Chronos-8 nevű fénytorony Nicolas Schöffer kalocsai származású francia szobrászművész alkotása. A francia képzőművész egykori háza a város főutcáján található, és a teljes életművét bemutató gyűjteménynek ad otthont, amelyet Schöffer még életében ajánlott fel szülővárosának.

A Kalocsai Érseki Palotához tartozó Érsekkert kellemes sétára és kikapcsolódásra nyújt lehetőséget minden érdeklődőnek. Kalocsától öt kilométerre található Meszes ahol Európa nagy „kék országútja” kanyarog, mely nyáron békés strandjaival, éttermeivel, sörözőivel várja az idelátogatókat. A Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő tökéletes pihenésre és sportra egyaránt. Kalocsát akár városnéző kisvonattal is bejárhatja az idelátogató, hiszen a Chili-Train a hét minden napján várja a turistákat.